Dietetika

A dietetikus célja, hogy az egészséges és beteg emberek táplálkozásában változást érjen el. A táplálkozás elengedhetetlen a létfenntartásunkhoz, de nem mindegy, hogy milyen étel mikor, milyen gyakran, mekkora mennyiségben kerül a szervezetünkbe. Ehhez nyújtok segítséget, úgy, hogy kialakítsuk megfelelő táplálkozási szokásokat.

Dietetikai tanácsadás menete:

  • Táplálkozási anamnézis felvétele (az ügyfél betegségeiről, panaszairól, étkezési szokásairól kapok információt)
  • Antropometriai mérés, kiértékelés (BMI, testösszetétel elemző készülék)
  • Táplálkozási napló készítése, átbeszélése (jó, ha az ügyfelek magukkal hoznak egy 3 napos étkezési naplót. Fontos, hogy a napló tartalmazzon mindent, amit evett mennyiségekkel együtt!)
  • Tanácsadás ( az ajánlott diétával kapcsolatban átbeszéljük a nyersanyagválogatást, konyhatechnológiai eljárásokat, egyéb életmódbeli dolgokat)
  • Felmerülő kérdések megbeszélése.
  • Ha van rá igény, akkor vérkép elemzése, leletek átbeszélése.

Milyen esetben érdemes felkeresni dietetikust?

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia 
Túlsúly, elhízás, fogyási nehézségek
Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint)
PCOS (policisztás ovárium szindróma)
Táplálékallergia-, intolerancia 
Gluténérzékenység 
Tejfogyasztás okozta panaszok
Gyomorpanaszok-, betegségek (fekély, refluxbetegség)
Bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa, diverticulosis)
Hasnyálmirigy betegségek
Máj-, epebetegségek
Vesebetegségek
Kismama étrend kialakítása